søndag 2. januar 2011

Zagreb - Kroatias vakre hovedstad

De aller fleste nordmenn som reiser til Kroatia drar til kysten, til Istria og Dalmatia og steder som Dubrovnik og Hvar. De drar for å nyte sol og sjø, for å seile, bade og nyte maten og kulturen. Kroatia er et unikt land i at det inneholder både Middelhav og Mellom-Europa. De tidligere nevnte stedene er så helt klart Middelhav, og er fantastiske steder reise til.

Hovedstaden Zagreb er på den annen side Mellom-Europa, eller Sentral-Europa om man vil. Byen kan med sin middelalderske gamleby, arkitektur og brostensgater minne om andre hovedsteder i regionen som Wien, Praha og Budapest. I motsetning til disse byene er ikke Zagreb fylt til randen av turister og folk som prøver å tjene penger på turister.

Gate i øvre by

Men det er like fullt mye å se og gjøre i Zagreb. Selv var jeg der for første gang i 2005, vi ankom med buss fra Wien og visste ikke mye om byen. Planen var i grunnen bare å finne et fly videre til Dubrovnik. Det viste seg at Zagreb var en flott by, og vi ble værende et par dager ekstra. Byen kan kjapt deles inn i nedre by (Donji grad) og øvre by (Gornji grad).

Øvre by er den eldste delen av Zagreb og der finner man blant annet St. Marko-kirken som med sitt unike tak (Kroatias riksvåpen) og vakre innredning er noe man bør få med seg. Fra kirken er det kort vei til Lotršćak-tårnet der man kan se ut over hele byen. Fra tårnet fyres det av et kanonskudd hver dag klokken 12. Det smeller skikkelig høyt , så hold deg for hørene. Det er også et lite galleri i tårnet med artig moderne kroatisk kunst.

Utsikt fra Lotrscak-tårnet: St. Markos kirke i bakgrunnen.

Nedre by er full av brede avenyer, parker og museer. Ta en svipp innom Mimara-museet (Muzej Mimara) som har alt fra arkeologiske skatter til malerier av Rembrandt. Zagreb katedral er et imponerende syn (hvis ikke du føler at du har sett nok europeisk katedraler i ditt liv). Ban Jelacic-plassen er Zagrebs midtpunkt og stedet å gå for turistinformasjon.

Det er lett å komme seg rundt i Zagreb. Bykjernen er liten nok til at det er mulig å gå til de fleste attraksjonene, men er man lei av å rusle eller skal man litt lenger, er det blå trikker og busser overalt som kan benyttes for en svært billig penge. Av Kroatias byer er også Zagreb den som har det mest varierte utelivet.

Ban Jelacic-plassen

Hvordan kommer man seg så fra Norge til Zagreb? Det er så vidt jeg vet ikke noen direkteavganger mellom Gardermoen og Zagreb, men man kan f.eks. som en venn av meg gjorde, fly via Praha med CSA. Ellers vil jeg foreslå at man søker på nettet og ser hvilken rute som passer best.

Et alternativ er å fly til en annen by i regionen, f.eks. Trieste, Ljubljana, Graz eller Rijeka, og ta tog eller buss inn til Zagreb. Har man god tid, kan det hende man sparer noen kroner på denne måten.

God tur!

Nasjonalteatret i Zagreb

0 kommentarer: